مطالعهای جهانی نشان میدهد که رشد انفجاری هوش مصنوعی، شرکتهای بزرگ فناوری را به ثروت هنگفتی میرساند؛ اما در صورت عدم مداخله دولتها، درآمد هنرمندان، بهویژه موسیقیدانان، بهطور چشمگیری کاهش خواهد یافت. این پژوهش پیشبینی میکند که در چهار سال آینده، حدود ۲۵ درصد از درآمد موسیقیدانان به جیب هوش مصنوعی خواهد رفت.
این تحقیق که برای نخستین بار تاثیر فناوریهای نوظهور بر خلاقیت انسانی را بررسی کرده است، نشان میدهد که بهواسطه گسترش بازار هوش مصنوعی مولد (از ۳ میلیارد یورو در سال به ۶۴ میلیارد یورو تا سال ۲۰۲۸)، هنرمندان صنایع صوت و تصویر نیز بیش از ۲۰ درصد از درآمد خود را از دست خواهند داد. این کاهش درآمد، ناشی از رقابت فزاینده با آثار تولید شده توسط هوش مصنوعی و همچنین استفاده غیرمجاز از آثار آنهاست.
نتایج این تحقیق که در کنفرانس اتحادیه جهانی نویسندگان و آهنگسازان (CISAC) با نمایندگی بیش از ۵ میلیون هنرمند در پاریس ارائه شد، زنگ خطری برای سیاستگذاران به صدا درآورده است. گزارش مذکور تاکید میکند که اگر تدابیر لازم اتخاذ نشود، حقوق و درآمد خالقان آثار هنری بهشدت کاهش خواهد یافت و ثروت هنگفتی به جیب شرکتهای بزرگ فناوری سرازیر خواهد شد.
تهدید فرصتهای شغلی
تحلیل این پژوهش نشان میدهد که در چارچوبهای قانونی کنونی، هنرمندان با دو چالش اساسی روبرو هستند: اول، استفاده غیرقانونی از آثارشان توسط مدلهای هوش مصنوعی مولد که منجر به کاهش درآمد حاصل از حق نشر میشود و دوم، محدود شدن فرصتهای شغلی بهدلیل رقابت با آثار تولید شده توسط هوش مصنوعی. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۸، موسیقیهای ساخته شده توسط هوش مصنوعی حدود ۲۰ درصد از درآمد پلتفرمهای پخش موسیقی و حدود ۶۰ درصد از درآمد کتابخانههای موسیقی را به خود اختصاص دهند. در همین حال، درآمد توسعهدهندگان و تامینکنندگان هوش مصنوعی در صنعت موسیقی از ۰.۱ میلیارد یورو در سال ۲۰۲۳ به ۴ میلیارد یورو در سال ۲۰۲۸ و در صنعت صوت و تصویر به ۵ میلیارد یورو خواهد رسید. این درآمد بهطور مستقیم از سوءاستفاده از آثار هنرمندان حاصل میشود و نشاندهنده انتقال ثروت از خالقان به شرکتهای هوش مصنوعی است.