کدام پستانداران تخم‌گذار هستند؟

“`html

در قلمرو پستانداران، گروهی منحصر به فرد وجود دارند که با شیوه‌ی زادآوری شگفت‌انگیز خود، از دیگر اعضای این خانواده متمایز می‌شوند: این جانوران تخم‌گذارند و نوزادان خود را با شیر تغذیه می‌کنند. در دانش جانورشناسی، این گروه را “تک‌سوراخیان” می‌نامند. سایر پستانداران به دو دسته‌ی اصلی تقسیم می‌شوند: پستانداران جفت‌دار و کیسه‌داران که زایمان زنده دارند.

پنج گونه از این پستانداران تخم‌گذار شگفت‌انگیز عبارتند از:

  • نوک‌اردک
  • مورچه‌خوار درازمنقار شرقی
  • مورچه‌خوار درازمنقار غربی
  • مورچه‌خوار کوتاه‌منقار
  • مورچه‌خوار درازمنقار دیوید

زیستگاه تک‌سوراخیان منحصر به استرالیا و گینه نو است. این موجودات بسیار کم‌یاب و گریزان هستند، بنابراین شناخت دقیق عادات زندگی و رفتارهای جفت‌گیری آن‌ها دشوار است. مورچه‌خوارها، با بهره‌گیری از پوشش خز خود به‌عنوان استتار، بیشتر روز را در میان درختان افتاده یا حفره‌های طبیعی پنهان می‌شوند و فعالیت اصلی آنها در شب است. حس بویایی فوق‌العاده‌ی آن‌ها به یافتن مورچه‌ها، موریانه‌ها و دیگر بی‌مهرگان کوچک کمک می‌کند. نوک‌اردک‌ها نیز جانورانی شب‌زی هستند که در آب‌های جاری زندگی می‌کنند و تا بیش از ده ساعت در شب به شکار طعمه‌هایی مانند میگو و خرچنگ می‌پردازند.

تک‌سوراخیان چه هستند؟ تک‌سوراخیان پستاندارانی هستند که از طریق تخم‌گذاری تولید مثل می‌کنند. نام آن‌ها از یک واژه‌ی یونانی به معنای “یک سوراخ” گرفته شده است و به این واقعیت اشاره دارد که این پستانداران تنها یک مجرای مشترک برای دفع و تولیدمثل دارند.

۱. نوک‌اردک

نام علمی: Ornithorhynchus anatinus

نوک‌اردک با منقار اردک مانند خود موجودی عجیب و غریب است که در استرالیا و تاسمانی یافت می‌شود. ساختار بدنی این جانور به آن اجازه می‌دهد تا به راحتی در آب و زیر آب حرکت کند. نکته جالب این است که نوک‌اردک‌ها از خارهای پای خود زهر تولید می‌کنند که اگرچه برای حیوانات کوچک خطرناک است، اما برای انسان کشنده نیست. نوک‌اردک‌ها از جانوران کوچک آبی تغذیه می‌کنند و با منقار حساس خود غذای خود را پیدا می‌کنند. آن‌ها اغلب کف رودخانه را جستجو کرده و در لای‌ها به دنبال غذا می‌گردند. نوک اردک‌ها در دو سالگی به بلوغ جنسی می‌رسند و معمولاً بیش از یک جفت در طول عمر خود دارند. ماده‌ها در آشیانه‌های مخفی تخم‌گذاری می‌کنند و معمولا یک تا سه تخم می‌گذارند. نوزاد نوک‌اردک که “پاگل” نامیده می‌شود، بدون مو و به اندازه‌ی کف دست انسان است. نوزاد برای چند ماه با مادر خود در لانه می‌ماند و سپس به شنا کردن می‌پردازد.

۲. مورچه‌خوار درازمنقار شرقی

این گونه از مورچه‌خوارها نسبت به دیگر تک‌سوراخیان بزرگتر است و رنگ قهوه‌ای یا سیاه دارد. دهان کوچک آن‌ها در نوک پوزه قرار گرفته است. مورچه‌خوار درازمنقار شرقی با پوزه‌ی بلند خود بوها را دنبال کرده و در خاک و گل به دنبال غذا می‌گردد. این گونه معمولاً شب‌زی است و در شب برای شکار حشرات و لاروها فعالیت می‌کند. اطلاعات اندکی درباره‌ی چرخه‌ی تولیدمثلی آن‌ها در دست است، اما احتمالا جفت‌گیری در بهار انجام می‌شود. بر اساس اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، این گونه در معرض خطر آسیب‌پذیری قرار دارد.

۳. مورچه‌خوار درازمنقار غربی

نام علمی: Zaglossus bruijnii

این گونه‌ی عجیب و غریب از گینه نو، بزرگترین تک‌سوراخی است و وزنی حدود ۱۸ کیلوگرم دارد. غذای اصلی آن‌ها کرم‌های خاکی است و از چنگال‌های قوی خود برای حفاری و دفاع استفاده می‌کنند. با این حال، این حیوانات معمولا تسلیم هستند و در مواجهه با خطر خود را به شکل توپ جمع می‌کنند. فصل جفت‌گیری آن‌ها در تابستان و تنها یک ماه طول می‌کشد و ماده معمولا تنها یک نوزاد به دنیا می‌آورد. شکار غیرقانونی و تخریب زیستگاه‌های بومی، موجب کاهش شدید جمعیت این گونه شده است و اکنون در فهرست گونه‌های به شدت در معرض خطر قرار دارد.

۴. مورچه‌خوار کوتاه‌منقار

گاهی اوقات به این گونه مورچه‌خوار خاردار نیز گفته می‌شود. خز قهوه‌ای این حیوان با خارهای تیز پوشیده شده است که ظاهری شبیه به جوجه تیغی به آن می‌دهد. از آنجایی که دندان ندارند، زبان چسبناک آن‌ها برای گرفتن مورچه‌ها و موریانه‌ها استفاده می‌شود. آن‌ها حس بویایی بسیار قوی دارند که در فصل جفت‌گیری برای یافتن جفت به کار می‌رود. فرایند رشد تخم در بدن ماده بین ۲۰ تا ۳۰ روز طول می‌کشد. نوزاد در کیسه‌ای که در میان خز مادر پنهان است، زندگی می‌کند و چند هفته با شیر تغذیه می‌کند تا زمانی که برای زندگی مستقل آماده شود.

۵. مورچه‌خوار درازمنقار دیوید

این گونه به افتخار سر دیوید اتنبرو، تاریخ‌دان و طبیعت‌شناس نام‌گذاری شده است و در گینه نو یافت می‌شود. کوچکترین گونه‌ی مورچه‌خوار است و مدت‌هاست که در فهرست گونه‌های به شدت در معرض خطر قرار دارد. مانند دیگر مورچه‌خوارها، این گونه نیز خارهای کوچکی در پاهای عقب خود دارد که در هنگام خطر از آن استفاده می‌کند. آن‌ها معمولا موجوداتی منزوی و شب‌زی هستند که بیشتر عمر خود را به تنهایی می‌گذرانند، اما سالی یک بار برای جفت‌گیری دور هم جمع می‌شوند. در دوره‌ی رشد تخم، ماده یک آشیانه‌ی گرم و عایق ایجاد می‌کند. پس از آن که نوزاد تیغ‌ها و خز خود را رشد داد و به اندازه‌ی کافی تغذیه کرد، برای زندگی مستقل آماده می‌شود. این گونه‌ها طول عمر بالایی دارند و چند نمونه از آن‌ها در اسارت تا ۴۵ یا ۵۰ سال زندگی کرده‌اند.

اهمیت حفاظت از تک‌سوراخیان

شناخت چرخه‌ی زندگی و رفتارهای تک‌سوراخیان برای حفاظت از تنوع زیستی و زیستگاه‌های آن‌ها ضروری است. هر چه بیشتر درباره‌ی این گونه‌های شگفت‌انگیز بدانیم، انگیزه‌ی بیشتری برای محافظت از آن‌ها خواهیم داشت. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به وب‌سایت Australian Platypus Conservancy مراجعه کنید.





مجله سرگرمی 9 رنگ

“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top